Let op, dit artikel is ingescand en met tekstherkenningssoftware omgezet. Vandaar dat er nogal wat fouten in de tekst kunnen voorkomen.

Waarom mocht Linda de Mol niet in Nederland blijven?

Bron: Story - 14 jun 1985

Linda de Mol - article picture

De Engelse zender Sky Channel verovert stormenderhand het vasteland en begint een zeer geduchte concurrent te worden voor de Nederlandse omroepen. Niet alleen op het gebied van programma's maar ook wat betreft het aantrekken van jong talent. Sky Channel kan namelijk, in tegenstelling tot onze eigen omroepen, meteen een internationale carrière bieden en dat is natuurlijk niet niks. Het is dan ook best mogelijk dat Linda de Mol de eerste aanzet heeft gegeven tot een nationale uittocht van tv-talent...

Noodgedwongen, omdat haar Engelse collega Pat Sharp het plotseling moest laten afweten, stond Linda de Mol helemaal alleen voor de moeilijke taak om de Eurochart Top 50, het inmiddels razend populaire muziekprogramma van Sky Channel op de zondagmiddag, te presenteren.

Niet dat het haar vuurdoop was, want ze had al een paar keer eerder kunnen "oefenen" in samenwerking met Pat Sharp. Maar het was voor haar wel een uitgelezen kans om te bewijzen dat ze het in principe net zo goed in haar eentje aankon. En ze heeft inderdaad laten zien dat ze bepaald niet zomaar de zoveelste presentatrice met een aardig gezichtje is. De talentzoekers van de Nederlandse omroepen moeten het allemaal knarsetandend hebben aangezien en dat roept meteen de brandende vraag op hoe het in hemelsnaam mogelijk is geweest dat diezelfde omroepen zo'n opvallend talent uit eigen land naar een buitenlandse werkgever hebben laten vertrekken.

"Ik heb werkelijk geen flauw idee," vertelt de mooie, 20-jarige Linda, die overigens het 9 jaar jongere zusje is van de bekende Hilversumse producent John de Mol jr. "Vroeger heb ik heel incidenteel wel eens het een en ander gedaan voor de Nederlandse televisie, maar daarna heb ik nooit meer iets van wie dan ook gehoord. Logisch dat ik, toen ik de kans kreeg om dat muziekprogramma te doen, zonder aarzelen meteen heb toegehapt." Die ene keer dat ze het karwei in haar eentje moest zien te klaren, is een uitzondering geweest. Tot voor kort werd de Eurochart Top 50 namelijk gepresenteerd door Pat Sharp in samenwerking met afwisselend Amanda Reddington en Linda de Mol. Een paar weken geleden echter heeft de Engelse Amanda het veld moeten ruimen voor Linda, die dus nu iedere zondag op het scherm verschijnt. Het lijkt het begin van een schitterende internationale carrière voor de blonde Hilversumse, die trouwens in haar programma alle gelegenheid krijgt om puur Nederlandse artiesten te introduceren, waardoor die op hun beurt ook meteen hun vleugels tot ver over onze grenzen kunnen uitslaan. Sky Channel is namelijk bezig om stormenderhand heel Europa te veroveren en een optreden in die Eurochart Top 50 betekent voor hen het bereiken van een miljoenenpubliek in het buitenland en dat is natuurlijk iets, dat geen enkele Nederlandse omroep hun kan bieden.

Het enige nadeel is dat onze eigen taal zo'n beetje taboe is. Sky Channel is internationaal georienteerd en dat heeft logischerwijze tot gevolg dat men zich daar uitsluitend van het Engels bedient. Voor Linda de Mol levert dat geen probleem op. "Ik geloof dat ik wel een beetje een talenknobbel heb," vertelt ze, "en dat is natuurlijk mooi meegenomen in deze nieuwe situatie. Maar het is niet alleen de Engelse taal hoor, want ook in het Frans en in het Duits kan ik eigenlijk net zo goed uit de voeten. Ik vind het gewoon heel leuk om verschilende talen te kunnen spreken en daarom ben ik momenteel bezig met een cursus Spaans."

Linda lijkt een vrouw die zich niet snel zal vervelen. En dat beaamt ze meteen. Toch zijn al de dingen die ze naar zich toe weet te trekken, ook haar werkzaamheden voor Sky Channel, enkel maar bijzaken. Want het belangrijkste in Linda's leven is voorlopig nog een hele tijd haar studie (auteurs-)Rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

"Die wil ik hoe dan ook afmaken," zegt ze daarover. "Ik ben momenteel derdejaars en dat betekent dat ik nog een dik jaar voor de boeg heb. Maar gelukkig heb ik de tijd tot 1988 om af te studeren, zodat ik dat laatste jaar studie eventueel kan uitsmeren over een drie keer zo lange periode. Dat geeft me een beetje extra ruimte.

Samen met een stel jaargenoten ben ik trouwens al een poos op zoek naar een leuk appartement in Amsterdam. Maar we hebben gemerkt dat de meeste verhuurders bitter weinig zin hebben om vier jonge studentes in een flat te laten wonen. We hebben dus nog niks kunnen vinden en daarom ben ik nog steeds gedwongen om iedere ochtend vanuit Hilversum naar Amsterdam te reizen en 's avonds weer terug. Maar ik heb goede hoop dat m'n vader er binnen afzienbare tijd wél in zal slagen een aardige woonruimte voor ons te vinden. Een man met een gezin heeft zoiets natuurlijk veel sneller voor elkaar en wie belet hem om die vervolgens aan vier studentes onder te verhuren..." Ondanks haar eigen initiatiefrijke geest en de sterke wil om op eigen benen te staan, blijkt dat Linda toch zo nu en dan de hulp van haar vader een klein beetje nodig heeft. Ze schaamt zich gelukldg niet om daar rond voor uit te komen en dat pleit beslist voor haar. Ze weet ook dingen op de juiste waarde te schatten. "Ach, ik zie wel wat er gebeurt," zegt ze. "Dit televisiewerk is leuk, maar meer ook niet. Het is zo betrekkelijk allemaal en als straks zou blijken dat ik er bij nader inzien toch niet zo geschikt voor ben, zou ik dat natuurlijk jammer vinden. Maar ik zou ook meteen daarna m'n schouders ophalen. Voorlopig gaat het prima en weet je wat ik heel leuk heb gevonden? Na mijn eerste uitzending stuurden de mensen van Sky Channel mij een telegram waarin ze vertelden dat ze mij heel goed hadden gevonden en waarin ze me veel succes wensten. iIk betwijfel eerlijk gezegd of er ook maar één Nederlandse omroep is, die ooit iets dergelijks heeft gedaan..."

Wouter de Vries

terug